rs.n1info.com

Premijerkin šef kabineta dobio opomenu poverenice

pre 6 dana
Foto: rs.n1info.com

Miloš Popović, šef kabineta Ane Brnabić, dobio je opomenu od Poverenice za zaštitu ravnopravnosti jer nije postupio po preporukama.

Miloš Popović, šef kabineta Ane Brnabić, dobio je opomenu od Poverenice za zaštitu ravnopravnosti jer nije postupio po preporukama koje je dala u rešenju kojim ga je proglasila diskriminatorom, piše Nova.

rs.

On je, kako navodi portal Nova.

rs, u ime kabineta predsednice Vlade odbio predlog Saveta za borbu protiv korupcije da se imenuju tri nova člana tog tela, uz obrazloženje da kritikuju vlast.

Zbog činjenice da je diskriminisao nekoga samo zato što kritikuje vlast i time prekršio Zakon o zabrani diskriminacije, Miloš Popović nije snosio nikakave posledice, navodi portal.

Jedina njegova obaveza bila je da o rešenju Poverenice za zaštitu ravnopravnosti kojim ga je proglasila i zvanično diskriminatorom, između ostalog obavesti Savet za borbu protiv korupcije i generalnog sekretara Vlade Srbije Novaka Nedića – Popović čak ni to nije uradio, navodi Nova.

rs.

Zbog te činjenice Poverenica za ravnopravnost je uputila šefu kabineta premijerke opomenu.

U rešenju o opomeni, između ostalog se navodi da je Popoviću izrečena preporuka kako bi se otklonila povreda prava.

Navodi se da mu je rešenje uručeno 18.

juna 2021.

godine i da su se, pošto nije postupio po preporuci u roku od 30 dana, „stekli uslovi za izricanje mere opomene“.

Na kraju rešenja se Popoviću daje dodatni rok od 30 dana da postupi po preporuci.

Nova.

rs podseća da je Savet za borbu protiv korupcije, inače zamišljen kao savetodavno telo vlade, u januaru 2021.

uputio kabinetu premijerke Ane Brnabić Odluku o imenovanju pet novih članova Saveta.

Na tom spisku bili su profesori Ljubodrag Savić, Vuk Radović, Ognjen Radonjić, Vladimir Obradović i finansijski stručnjak Milovan Protić.

Od pet kandidata, „zeleno svetlo“ su dobila dva, dok su trojica, među kojima i profesor Filozofskog fakulteta Radonjić, praktično proglašeni nepodobnim, navodi Nova.

rs.

Kao razlog navedeno je to što oni kritikuju vlast i bave se „političkim aktivnostima kroz svoje javne nastupe“.

Profesor Radonjić je uputio pritužbu Poverenici za zaštitu ravnopravnosti protiv kabineta premijerke zbog diskriminacije po, kako je naveo, osnovu verskog i političkog ubeđenja.

Poverenica za zaštitu ravnopravnosti Brankica Janković o pritužbi se izjasnila nakon dva meseca uz ocenu da je Popović diskriminator, piše Nova.

rs.

.