www.novosti.rs

"NOVOSTI" SAZNAJU: Na Moravskom koridoru arheolozi pronašli 38 grobova (FOTO)

pre 6 dana
Foto: www.novosti.rs

ČAK 38 grobova sa očuvanim ostacima odraslih individua muškog i ženskog pola, ali i dečjim skeletima, našli su stručnjaci iz Kruševca i iz Beograda kod lokaliteta Bedem, u ataru sela Maskare kod Varvarina, saznaju “Novosti”.

Ovim neverovatnim otkrićima završena su zaštitna arheološka istraživanja na trasi Moravskog koridora, a kako je predočeno “Novostima”, groblje je dislocirano i svi skeleti idu na antropološku analizu u Arheološki institut u Beogradu.

Istražena površina iznosi oko 190 kvadratnih metara.

Do prvih otkrića, pet kostura, došlo se sredinom juna, kada su radnici angažovani na gradilištu auto-puta Pojate - Preljina krenuli sa radovima.

Početkom avgusta arheolozi kruševačkog muzeja i Arheološkog instituta u Beogradu došli su do ostataka 12 individua i potvrdili postojanje čitave nekropole iz druge polovine 6.

veka, o čemu su “Novosti” pisale.

Daljim istraživanjima došlo se do otkrića čak 38 grobova, čime je definitivno i utvrđeno da je gusta vegetacija sakrivala celo groblje nedaleko od trobrodne bazilike nađene 2008.

godine.

- Izuzetna je stvar da su, šest godina nakon zadnjih istraživanja na lokalitetu, arheolozi ponovo dobili priliku da dobiju jedan puniji kontakt samog nalazišta, ovoga puta kroz priču o ljudima koji su nesumnjivo živeli na ovim prostorima - kaže arheolog Marin Bugar.

Prema rečima arheologa Dušan Kaličanina, saradnika Arheološkog instituta iz Beograda, nekropola je pripadajuća lokalitetu, odnosno utvrđenju i crkvi, a u pitanju su skeletno sahranjivani hrišćanski pokojnici.

Sama nekropola je organizovana po sistemu “grobovi na redove”, što je karakteristika za 5.

i 6.

vek.

- Ispostavilo se da je nekropola praktično ispod guste šume i kada je mehanizacija “začistila” prostor, dobili smo pored kostura i ostatke dve ili tri građevine, što možemo da zaključimo po koncetraciji antičkog maltera - napominje Kaličanin.

- Naišli smo na izuzetno zanimljiv nalaz opeke sa utisnutim krstom.

ISTRAŽIVANJU dela nekropole, koja prati potporni zid budućeg Moravskog koridora, pomogli su i radnici konzorijuma “Behtel Enka”, čime se znatno ubrzao rad na terenu.

Bedem Maskare je prema saznanjima stručnjaka u vreme cara Justinijana predstavljao važnu stratešku i komunikacijsku tačku za Vizantijsko carstvo.

BONUS VIDEO: BEZ VIZE DO RAJA: Šta Srbi najviše vole u Egiptu? Pratite nas i putem iOS i android aplikacije.